środa, 20 marca 2013

Słatka ryżowa z kurczakiem



Od kiedy odkryłam ten przepis jemy ją cały czas. Jest lekka, ale sycąca! Mniam!
Oryginalny przepis możecie znaleźć TU. Pierwotny przepis trochę zmodyfikowałam, żeby mój S. nie mówił, że na obiad musi jeść samą trawę:P

Przepis na sałatkę dla 2 osób

Składniki:
2 małe piersi z kurczaka
2 arkusze papirusu z Winiar o smaku czosnku i ziół
3 kromki chleba, lub 2, jeśli kromki są duże
1/2 główki sałaty lodowej
70 gram zółtego sera w kawałku (u mnie Gouda)
1 woreczek ryżu białego (100gram)

Sos:
4 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki octu winnego
bazylia, zioła prowansalskie, przyprawę do sałatek - im więcej dodamy ziół tym sos będzie bardziej aromatyczny
sól, pieprz

Przygotowanie: 
- ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy.
- kroimy sałatę lodową w drobne kawałki, przekładamy do miski
- dodajemy ostudzony ryż, ostrożnie mieszamy
- na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser (lub drobno kroimy w paseczki) - dodajemy go do sałaty i ryżu, znów ostrożnie mieszamy
- do kubeczka dodajemy majonez, śmietanę, oliwę z oliwek, wyciśnięty ząbek czosnku, zioła i ocet winny, całość energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły
- sos wlewamy do miski z sałatą i dokładnie mieszamy - zostawiamy aby składniki się "przegryzły"
- smażymy piersi z kurczaka według przepisu na opakowaniu z Winiar.
- w tym czasie na osobnej patelni przygotowujemy grzanki (kroimy chleb w kostkę i wrzucamy na suchą, gorącą patelnię - co jakiś czas potrząsamy patelnią, żeby grzanki się nie przypaliły)
- po usmażeniu kurczaka kroimy go w kostkę i dodajemy do sałaty, mieszamy i przekładamy całą sałatę na talerze



 GOTOWE! Smacznego:) 



11 komentarzy:

  1. mniammm ... muszę ją wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej aż zrobiłam się głodna, jutro wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie musze ja zrobic! czytam Twoje posty i zastanawiam sie jak to jest ze te Sebastiany sa takie podobne do siebie ;) pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe! Twój też nie przepada za "trawą":P

      Usuń
  4. Mimo, że nie przepadam za ryżem to myślę, że sałatka będzie mi smakować. Fajny pomysł z dodaniem chleba, szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam :) Muszę ją wypróbować jak tylko znajdę trochę czasu, którego ostatnio cholernie mi brakuje... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez mam ostatnio zbyt malo czasu i nie moge sie zmusic do robienia rzeczy waznych...skupiam sie na pierdolach a pozniej bedzie placz i lament, bo "trzeba bylo zrobic to wczesniej" kiedys potrafilam sie bardziej zmotywowac do pracy i nauki...

      Usuń
  5. Bardzo smakowity przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie sałatki!

    OdpowiedzUsuń
  7. jeszcze takiej sałatki nie jadłam ale na pewno spróbuję! :)) wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Great recipe! looks delicious! I am a big fan of salads!
    Kisses from Miami,
    Borka
    www.chicfashionworld.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie:):*